úterý 11. března 2008

SLOVNÍKOVÁ HESLA

TRIMÚRTI
= trojjednota (triáda) tří hinduistických bohů
Konceptu Trimúrti dal vzniknout indický básník Kálidásy v básni Kumárasambhava, která vznikla ve 4.-5. stol. Tito tři bohové udávají tři monoteistické směry pozdějšího hinduismu a koncept cyklických změn ve vesmíru. Jedná se o bohy: Brahmá jako stvořitel světa a vesmíru, Višnu jako udržovatel, Šiva jako ničitel. Bohové jsou si navzájem rovnocenní, protože v zásadě jsou zobrazením tří aspektů jedné božské moci - tvoření, trvání, zničení. V monoteistickém hinduismu pak všechny funkce božské moci přebírá jen jeden z těchto bohů. Ze všech tří má nejmenší kult bůh Brahmá (jako první tvořící bůh je lidem příliš vzdálený), zato Višnu i Šiva jsou nejuctívanějšími bohy hinduismu a jejich sekty patří k největším.
Klasicky je triáda v plastice zobrazováni takto - z jednoho krku vystupují tři hlavy, každá hledí jiným směrem - Brahmá se dívá doleva, Višnu se dívá dopředu a Šiva doprava. Známé kamenné vyobrazení se nachází v jedné jeskyni na ostrůvku Elefantě blízko Bombaje.
K této triádě existují i ženské protějšky. Saraswatí je Brahmova dcera (podle mýtu i manželka) a je uctívána jak bohyně literatury a umění. Manželka Višnua Lakšmí je bohyní štěstí a rozmnožení. Párvatí, manželka Šivy, ztělesňuje jeho moc a sílu.


použité zdroje:
http://www.svetmysli.net
http://www.studentske.sk/web.php?sk=Hinduizmus.htm&pred=ostatne
http://winny.borec.cz/Hinduismus.ppt
http://www.iencyklopedie.cz/trimurti/
http://www.tantrajoga.cz/hlavniokno.php?rub=zaklady_6_1

__________________________________

KARMANOVÝ ZÁKON (KARMA)
= zákon příčin a jejich důsledků na znovuzrození
Karmanový zákon vychází ze slova „karma“, které pochází ze sanskrtu a znamená „čin“,“příčina“ nebo „účinek“, popř. celkový souhrn dobrých i zlých činů a jejich následků.
Tato teorie vychází z představy, že duše je nesmrtelná a prochází koloběhem znovuzrození, tzv. reinkarnací. Karmanový zákon určuje způsob znovuzrození - dobré skutky jsou oplaceny dobrými existenčními podmínkami v příštím životě a naopak špatné činy mají za následek špatné podmínky pro další život. (Tzn.čím lepší skutky v životě člověk konal, tím lepší bude jeho nový život.) Neplatí zde pravidlo o vzájemném rušení špatných a dobrých skutků. Důležité je, že karmické vlivy nejsou vytvářeny jen vykonanými skutky,ale i záměry, myšlenkami, vášněmi, zálibami a vztahy. Některé vlivy mohou začít působit až za několik let.
Karmanový zákon je všeobecný a platný pro celý vesmír - nejen pro lidi. Tento řád je příčina samopohybu světa, tzn.skutečnost není řízena, ale řídí se sama podle karmanového zákonu. Jeden ze základních nástrojů, který uvádí zákon karmanu do pohybu je životní touha, zájem apod.

použité zdroje:
http://www.jakyje.net/jinanab.htm
http://www.hinduismus.cz/chns/
http://www.zdravi4u.cz/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2008012802
http://wiki.hippy.cz/encyklopedie:karma
http://www.cojeco.cz/index.php?s_term=&s_lang=2&detail=1&id_desc=43553
http://www.kpufo.cz/oblasti/fil/fieti.htm
Radka Žaludová

Žádné komentáře: